Prodejna Zdravý sen
– Váš obchůdek se zdravou výživou v centru Frýdku

Radniční 10, 738 01 Frýdek-Místek / tel.: 774 575 566

Špaldový koláč s mákem a švestkami

Cukr s vejcem vyšleháme do pěny. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a přilijeme makové mléko, aby mělo těsto tekutou konzistenci. Těsto nalijeme na vymazaný plech a rovnoměrně rozetřeme. Umixovaný mák se zbytkem mléka smícháme se lžičkou medu a touto směsí potřeme těsto, můžeme i lehkými tahy do těsta zatlačit, aby bylo vláčnější. Navrch rozmístíme vypeckované čtvrtky švestek a podle chuti posypeme kokosovým cukrem. Pečeme v předehřáté troubě při 175°C asi 25 až 30 minut.

Ingredience

  • 100 g kokosového cukru
  • 2 vejce
  • 200 g celozrnné hladké špaldové mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 100 g máku (může být celý i mletý)
  • 200 ml makového mléka (mák předem na několik hodin namočíme do vody a občas promícháme, poté i s namáčecí vodou nalijeme do mixéru a několikrát promixujeme; mléko do těsta přecedíme přes sítko a zbylý mák i s trochou mléka použijeme navrch na ozdobu)
  • 1 lžička  medu
  • 300 g čerstvých švestek
Rolovat nahoru